Trajnost različnih talnih oblog je potrebno upoštevati pri sami izbiri oblog!

Pri tem moramo upoštevati, ne samo svoj okus, temveč tudi to za kam je talna obloga namenjena. V stanovanjih se vedno bolj odločamo za parket, medtem ko za poslovne prostore izbiramo tudi ostale materiale. V splošnem velja dejstvo, da so tla prav v vsakem prostoru del neke celostne podobe notranje opreme in jih je zato potrebno tudi ustrezno »okrasiti«. Glede na to, da imamo dandanes na voljo že najrazličnejšo ponudbo raznovrstnih talnih oblog, ni več izgovorov za neustrezno izbiro le teh. Za bivalne prostore so najbolj primerni naravni materiali, kot so linolej, les, keramika, kamen laminat in podobno. Gre za materiale, ki so enostavni za vzdrževanje, poleg tega pa imajo ob ustreznem vzdrževanju tudi dolgo življenjsko dobo.

Trajnost različnih talnih oblog torej ni odvisna zgolj od vrste talne obloge, ampak tudi od tega kje se talna obloga nahaja. Povsem neprimerno bi bilo parket ali laminat položiti v kakšno skladišče, saj bi se le ta kmalu uničil. Iz tega razloga moramo paziti na svojo izbiro in gledati na to, da bo talna obloga funkcionalna in prostoru primerna. Samo na ta način boste namreč zagotovili tudi dolgo življenjsko dobo le te. Za poslovne prostore so tako najbolj ustrezne talne obloge, ki odražajo trajnost. Za manjše poslovne prostore je tako še vedno najbolj primeren parket ali tekstilna talna obloga, tudi kakšne PVC obloge niso napačna izbira. Za javne sanitarije nikakor ne ustreza parket ali tekstilna talna obloga, ampak je najbolj ustrezna keramika. V prostorih, kjer ustrezajo tekstilne talne obloge, naj nikar ne bo vlage, saj se bo kmalu razširil neprijeten vonj! Pozor! Pri tekstilnih talnih oblogah se izogibajte nakupu nižjega cenovnega in s tem tudi kakovostnega razreda, saj to pomeni tudi manj udobja, posledično manj privlačen izgled in občutno krajša življenjska doba izdelka.

Trajnost različnih talnih oblog ni nikakršna znanost in pri tem imate sami veliko vlogo. V kolikor boste talne obloge primerno vzdrževali in jih namestili v ustrezne prostore, potem tudi njihova obstojnost ni vprašljiva. Cena je v tem primeru le minimalen faktor, kateri malenkost vpliva na vse skupaj.

Članki iz iste kategorije: