Reflektorji so vrsta svetil, ki so se na trgu pričela pojavljati, ko se je pojavila potreba po nekoliko močnejši svetlobi v notranjih pa tudi zunanjih prostorih. Kljub temu z njimi zlahka dobimo tudi bolj mehko, manj vsiljivo, prijetno svetlobo. Slednje je v največji meri odvisno od vrste in moči žarnice, ne pa od vrste svetila oziroma luči.

Ena od največjih prednosti, ki nam jih ponujajo reflektorji, pa je seveda to, da lahko svetlobo z njimi usmerjamo po želji. Postavijo se tako, da svetijo v točno določeno smer.

Kam nameščati reflektorje?

Reflektorji so lahko izvrstna izbira za delovne, otroške pa tudi študijske sobe. Prav tako jih je pametno nameščati na stopnišča in hodnike. Žarnica v reflektorju se lahko zelo preprosto zamenja, pri tem vam namreč ni potrebno odstranjevati njihovega zaščitnega pokrova.

reflektorji za dobro osvetlitev doma
Z reflektorji lahko svetlobo usmerjamo po želji.

Na voljo so reflektorji, ki so namenjeni osvetljevanju vseh prostorov v hiši. Izbirate lahko tudi med takšnimi, ki so posebej zasnovani za zunanje prostore, na primer za dovoze, terase ter balkone. So različnih modelov, barv. Vgrajujejo se lahko v kuhinjske strope, kjer bodo oddajali diskretno svetlobo, ki bo usmerjena na točno določene dele kuhinje.

Oblikovno dovršeni reflektorji za spalnice in otroške sobe

V spalnico ali v otroško sobo lahko namestite oblikovno dovršene reflektorje, ki bodo odlično služili kot bralne luči. Ponudijo naj vam odlično osvetlitev, s katero boste zadovoljni.

Če boste reflektorje nameščali zunaj vašega doma, da bo vaš prihod domov še bolj prijeten, naj bodo izdelani iz dovolj trpežnih in močnih materialov, da vam bodo lahko dovolj dolgo dobro služili.

Nakup reflektorjev in drugih vrst svetil

Različna svetila so vam dandanes za nakup na voljo skorajda na vsakem koraku. A ne glede na to, ali izbirate reflektorje ali kakšno drugo vrsto luči, je pripomočke za razsvetljavo notranjih ter zunanjih prostorov najpametneje izbirati v specializiranih trgovinah s svetili.

Reflektorji za notranjo in zunanjo uporabo.
Reflektorji so na voljo za notranjo in zunanjo uporabo. Običajno je glavna razlika med obema ta, da so zunanji reflektorji bolje opremljene za obvladovanje elementov, kot so dež, sneg in ekstremne temperature.

Preverite ponudbo luči za vaš dom in druge objekte tudi v spletnih trgovinah, kjer dobre in ugodne ponudbe nikoli ne zmanjka. Izbira luči v spletni trgovini je še toliko bolj dobrodošla za vse tiste kupce, ki v okolici svojega doma nimajo na voljo fizičnih prodajaln s svetili.

Razlike med klasičnimi in LED žarnicami

Na trgu so na voljo različni tipi žarnice in jasno je, da se kupci v takšni ponudbi lahko zelo hitro izgubijo. Ravno zato je še toliko pomembneje, da so soočeni z osnovnimi informacijami o razlikovanju med osnovnimi tipi žarnic in za kaj je kateri tip žarnice najbolj primeren.

Med drugim so na voljo tudi klasične LED žarnice. Vemo, da tehnologija LED temelji na polprevodniški diodi, ki oddaja svetlobo. Največja prednost tovrstnih žarnic je v visoki učinkovitosti.

Največje prednosti LED žarnice

Klasična žarnica LED je odličen svetlobni vir za večino tipov stropnih pa tudi nadometnih svetil. Tovrstne žarnice so dobro odporne na udarce in vibracije, imajo zelo nizko porabo energije, zelo dolgo življenjsko dobo, takojšnji zagon, podaljšano garancijo, odporne so na pogost vklop in izklop, ne ustvarjajo UV sevanja, na voljo je veliko število modelov.

LED žarnice za manjšo porabo energije
Tehnologija LED žarnic porablja manj energije kot običajne žarnice, hkrati pa zagotavlja enako močno svetlobo. Moč svetlobe je izražena v lumnih. Večje kot je število lumnov, močnejša je svetloba žarnice.

Kljub temu pa je treba izpostaviti tudi nekaj slabosti za LED žarnice. Njihova nabavna cena je pričakovano višja. Življenjska doba je predvsem odvisna od temperature. Treba je izpostaviti tudi višjo produkcijo temperature.

Klasične žarnice z visoko kakovostjo svetlobe

Za klasične žarnice pa je značilno, da se ponašajo z izjemno kakovostno svetlobo. Njihova slaba točka pa je izjemno nizka energetska učinkovitost. Spremenijo 92 % dovedene energije v toploto in zgolj 8 % v svetlobo.

Največja prednost klasične žarnice je nizka cena. Po drugi strani pa imajo visoko porabo električne energije in precej kratko življenjsko dobo. Njihova učinkovitost je zelo nizka. Primerne so predvsem za svetila, ki se uporabljajo zelo redko in zelo kratek čas.

Značilnosti halogenske žarnice

Za halogenske žarnice je značilna višja temperatura filamenta. Imajo večjo svetlobno učinkovitost in bolj belo svetlobo. V primerjavi s klasičnimi žarnicami jih je možno pogosto prižigati ter ugašati. Omogočajo zatemnitev, ob vklopu se takoj zaženejo s polno močjo.

V tem videoposnetku Dan Blitzer razlaga halogensko razsvetljavo, komponente, ki se uporabljajo v halogenskih žarnicah in še več.

Halogenske žarnice so dobrodošla izbira predvsem na mestih, kjer se luč potrebuje pogosto. Kljub temu mora biti uporaba kratkotrajna, in sicer zaradi višjih obratovalnih stroškov. Njihova življenjska doba je v povprečju od 2000 do 3000 ur.

Kaj je varčna žarnica?

Za varčno žarnico je značilno, da po prižigu traja nekaj časa, da zasveti z vso svojo močjo. Postopoma izgublja svojo prvotno svetilnost in je primerna izbira za prostore, kjer so luči prižgane dlje časa.

Članki iz iste kategorije: