Primarna razsvetljava v vašem domu ali katerem koli drugem objektu poskrbi, da je v prostoru dovolj svetlobe. Praviloma je ta v obliki viseče luči. Hkrati pa je pomembno, da poleg glavne poskrbite še za ambientalno razsvetljavo. Medtem ko prva poskrbi, da je tudi ponoči dovolj svetlo, slednja zagotavlja, da lahko svetlobo prilagajamo trenutnemu vzdušju.

Ključno je tudi to, da se stenska svetila in drugi tipi svetil kupujejo za vsak prostor posebej. Le na takšen način lahko poskrbimo za dovolj kakovostno razsvetljavo. Za hodnik in podobne prostore so na primer dobrodošla zidna svetila z srednje močno razsvetljavo. To lahko brez večjih pomislekov kombinirate še z atraktivno consko razsvetljavo.

Posebej dobrodošla so stenska svetila z srednje močno razsvetljavo.

Stropne luči z oddajanjem svetlobe navzgor ali ob strani

Ozke in dolge prostore lahko vizualno razširite z izbiro primerne osvetlitve. V tem primeru je dobrodošla osvetlitev sten ali pa stropa. V tem primeru se še najbolje obnesejo strope oziroma zidne luči, ki svetlobo oddajajo navzgor ali ob strani.

Primerno morate poskrbeti tudi za svetila na stopnišču. Ta del doma lahko osvetlite z lučmi pod robom vsake posamezne stopnice. V zadnjih letih pa so na sploh zelo priljubljena LED stropna svetila, ki jih lahko namestite malo nad stopnicami. Lahko jih imate prižgane kar čez noč, ker porabijo zelo malo energije. V veliko pomoč pa bodo mlajšim družinskim članom, ki na primer ponoči hodijo na stranišče. Enako dobrodošle so za starejše osebe, ki imajo težave z orientacijo.

V zadnjem času so posebej priljubljena LED stenska svetila.

Stropne in samostoječe luči

Dnevna soba je eden od pomembnejših prostorov vsakega doma. V tem delu se najbolje obnesejo stropna svetila pa tudi samostoječe luči. Ker v nobenem prostoru ne počnemo toliko stvari kot ravno v tem, je kakovostna razsvetljava še toliko bolj pomemben dejavnik. Posledično se je najbolje odločiti za raznoliko razsvetljavo. Ta mora pokriti vse potrebe vašega vsakdanjika.

V dnevni je priljubljeno tudi osvetljevanje individualnih elementov. Za močno svetlobo pa boste najbolje poskrbeli z izbiro primerne stropne luči. Za branje ali kakšno podobno dejavnost pa uporabite samostoječo luč, ki oddaja močnejšo in bolj direktno svetlobo.

Stropna luč v obliki nepremične svetilke

Pri opremljanju stanovanja oziroma doma pa nikakor pri izbiri svetil ne smemo pozabiti na jedilnico. Dandanes je namreč to prostor, ki označuje veliko več kot pa le kotiček za prehranjevanje. Skoraj v vseh primerih je najbolje izbrati nepremično stropno luč. Dobra izbira je tudi lestenec oziroma viseča luč.

Nad jedilno mizo se praviloma namešča luč, ki oddaja toplo svetlobo in se ne blešči. Pretirano svetla svetloba za daljše sedenje lahko postane pretirano moteča. Nekoliko drugačna pa morajo biti svetila v kuhinji. Ta morajo biti dovolj močna, zato so svetle LED žarnice odlična izbira. Te lahko ob elementih za ustvarjanje ambientalne svetlobe dopolnite še z LED trakovi.

LED svetila imajo številne prednosti.

LED svetila so boljša kot klasična

Dejstvo je, da se LED svetila ponašajo s številnimi prednostmi. Preverjeno so boljša izbira kot klasična svetila, ker so bolj učinkovita, ne nazadnje z njihovo uporabo lahko kar precej prihranimo. Prav tako imajo zelo dolgo življenjsko dobo. Zdržijo lahko tudi do 100 000 ur. Njihov izkoristek energije je izjemno velik – kar 80 % porabljene električne energije porabijo za oddajanje svetlobe.

Sicer pa se LED svetila uporabljajo tudi na lokacijah, kjer ni klasičnega električnega napajanja, na primer v avtomobilih ali pa avtodomih. Tudi njihov vpliv na samo okolje je dober.

LED svetila so ekološka

Ker v LED svetilih ni prisotnih nobenih toksičnih snovi, veljajo za ekološka. Znano je, da jih lahko 100 % recikliramo. Kljub temu je treba poskrbeti za ustrezno odlaganje. Na voljo so posebni zbiralniki za odlaganje takšnih luči.

Takšna svetila niso dobrodošla samo v domačih in poslovnih prostorih, temveč tudi v industriji, galerijah in muzejih. Ne vsebujejo infrardeče svetlobe in zelo malo ultravijolične. Dobra novica je še ta, da lahko učinkovito delujejo tudi v ekstremnih temperaturah. Ob tem pomislimo na LED svetila, ki se uporabljajo v zunanjih prostorih, ali pa na razsvetljavo, ki jo namenjamo v posebne prostore, na primer v savne ali hladilnice.

Kako izbrati primerno LED svetilo

Ko izbirate med LED svetili, se je najbolje ravnati po stari žarnici. Iz starega svetila odstranite iztrošeni vir svetlobe. Dobro si ga oglejte, nato pa si izpišite podatke, ki jih boste uporabili na nakup novega LED svetila.

Prav tako pri izbiri upoštevajte še obliko, velikost, vrat LED svetila, svetilnost in barvno temperaturo.

Članki iz iste kategorije: