Urejen travnik je nekaj čudovitega na pogled. Poleg tega pa nam nudi površino za sproščanje, igranje in druge aktivnosti. Res pa je, da je travnik organizem, ki zahteva določeno mero oskrbe. To pa najlažje zagotovimo z namakalnim sistemom za travo. Tako poskrbimo, da bo vsak del naše zelene površine primerno oskrbljen z vodo. Poleg tega pa bomo tako prihranili pri času in denarju, kar se tiče porabe vode. Pri tem pa ne bo trpel naš hrbet in kolena, saj sam sistem deluje avtomatsko.

Košnja trave
Urejen travnik je nekaj čudovitega na pogled.

Zdravo travo lahko prepoznamo po različnih lastnostih

Vsak lastnik travnika se zaveda, da je sama trava potrebna občasne oskrbe. Tako je košnja trave zelo pomembna, saj zmanjša možnost nastanka bolezni, kot tudi rasti nezaželenega plevela. Pri tem pa je tudi pomembna količina voda, ki jo zagotovimo naši travi. Na srečo lahko zdrav travnik hitro prepoznamo po različnih znakih. Tako lahko tudi hitro opazimo možne težave. Pokazatelji zdravja pa so:

 • Brez mrtvih in manjkajočih predelov trave
 • Trava se hitro povrne v pokončni položaj, ko hodimo po njej ali jo drugače obremenimo s težo
 • Bogata zelena barva, ki ohranja svojo doslednost
 • Po košnji trave ima travnik še vedno močno gostoto

V večini primerov se težave pokažejo takrat, ko preveč ali premalo zalivamo svoje zelene površine. Tako se odpre možnost za razvoj različnih bolezni, kar privede do slabše kvalitete zemlje in drugih težav.

Prednosti za okolje

Ker namakalni sistemi uporabljajo različne tehnologije zalivanja in škropenja, se morda ne zdi, kot da lahko ohranjajo okolje. V resnici pa počno ravno to, saj imajo optimizirano porabo vode z minimalnimi izgubami. Obenem pa vsebujejo napredne funkcije, kot so:

 • Merilci porabe vode
 • Časovniki za zalivanje
 • Senzorji vlage

Na podlagi svojih merilnih inštrumentov tako nadzirajo zalivanje rastlin in travnika z najmanjšo možno porabo vode. Tako pa ohranjajo okolje, saj se vsa voda vrne nazaj v naravo. Zdrav travnik pa seveda tudi pomeni, da bo košnja trave veliko lažja.

Namakalni sistemi za travo imajo velik in občuten vpliv na znižanje mesečnih stroškov.

Zdrav travnik ščiti naš dom pred raznimi naravnimi elementi

Veliko ljudi se ne zaveda, da je bogato zelen travnik veliko bolj pomemben za naše zdravje in zdravje naše družine. Zdrava zelena površina ima močan proti-prašen učinek. Tako zadrži prašne delce in jih vsrka v zemljo. Obenem pa nas ščiti tudi pred ogljikovim dioksidom, žveplovim dioksidom, ozonom in drugimi plini.

Poleg tega pa lahko uživamo tudi v drugih prednostih, ki nam jih bo prinesel zdrav travnik, kot so:

 • Nižje temperature okolja naše nepremičnine v vročih mesecih
 • Razvoj močnih korenin trave, ki so veliko bolj odporne na sušo in bolezni
 • Odlična podlaga za igranje otrok, počivanje in druge aktivnost
 • Hitrejša košnja trave z manj odpadnega materiala

Ekonomično vzdrževanja travnika

Namakalni sistemi za travo imajo velik in občuten vpliv na znižanje mesečnih stroškov. Temu je tako, saj so narejeni, da prihranijo največ vode, kolikor je mogoče. Tako bomo prihranili veliko stroškov, ki bi jih drugače morali plačati, ker ročno zalivamo z vodo. Res je, da je ročno zalivanje tudi učinkovito, vendar je zelo težko enakomerno razpodeliti vodo po različnih delih našega travnika. Pri tem pa izgubljamo čas in porabimo veliko več vode, kot bi jo z namakalnim sistemom.

Sam sistem za namakanje trave lahko nastavimo po svojih željah. Tako lahko kompenziramo za čas v letu, trenutno vreme in tudi našo odsotnost od doma. Zalivanje lahko tudi nastavimo na določen čas v dnevu, ter tudi nastavimo dolžino oziroma trajanje zalivanja. To pa nam bo olajšalo košnjo trave, saj bomo nadzirali rast samega travnika.

Sistem za namakanje trave
Sam sistem za namakanje trave lahko nastavimo po svojih željah.

Višja vrednost naše nepremičnine

Prednosti travnega namakalnega sistema se ne nahajajo samo v zdravju travnika ter znižanju stroškov. Ima še eno močno komponento, ki pa je sam estetski videz. Ta pa poveča vrednost naše nepremičnine, kar je zelo dobrodošlo, če jo bomo kdaj se odločili prodati. 

Z mesečnim prihrankom denarja, ki nam ga bo omenjen sistem doprinesel, pa lahko vložimo sredstva v drug projekt na naši nepremičnini. Dodatna sredstva pa lahko tudi prihranimo za težke čase ali druge zadeve, ki zahtevajo našo pozornost.

Košnja trave je veliko lažja

Dejstvo je, da moramo travnik na vsake toliko časa pokositi. To pa je odvisno od vrste trave, količine dežja in sonca ter drugih dejavnikov. Košnja trave je lahko dokaj prijetno opravilo, če se pri tem ne naprezamo preveč. To pa lahko dosežemo tako, da poskrbimo za zadostno količino vode za naš travnik. Ravno temu pa je namakalni sistem namenjen. Poleg tega pa se pri košenju ne bomo potrebovali ukvarjati z gnijočo ali nezdravo travo.

Odlične rešitve za namakanje in košenje trave lahko zasledimo pri podjetju AB d.o.o. Na omenjeni strani lahko zasledimo veliko rešitev za oskrbovanje različnih zelenih in drugih površin.

Preberite si še naslednji članek: Osvetlitev vhoda

Članki iz iste kategorije: