Ste kot otrok kdaj sanjarili, da bi imeli v svoji sobi skoraj celo otroško igrišče? Da bi bila ta podobna ladji, gradu ali pravljični deželi? Danes ni tu prav nobene težave več, kajti sodobne otroške sobe ponujajo marsikaj takšnega, kar je bilo pred kakšnimi tridesetimi ali štiridesetimi leti zgolj del otroške domišljije.soba-za-otroka
Tudi sobice, ki veljajo za povsem običajne, so danes izjemno barvite in domiselne glede svoje postavitve. Postelja je lahko nad omaro ali nad pisalno mizo. Do nje lahko vodijo stopnice, iz katerih se pravzaprav odpirajo predali. Na njej se lahko skrijete, saj se zapre z zaveso, na kateri je narisana utrdba. Ali pa se s postelje spustite po toboganu.

Pa so takšne otroške sobe dejansko praktične ali ne?

Vsekakor je dobro izbrati takšen sestav, ki je razgiban in prilagodljiv, a pri tem velja misliti tudi na starost otroka. Če se pet let star otrok še navdušuje nad vijolično ali modro sobico, v kateri vodi s postelje tobogan, boste desetletnika že težko prepričali, da je takšna soba kot nalašč zanj. Seveda, otroci rastejo – in z leti se tudi njihove želje in potrebe spreminjajo. Če se boste odločili za nakup otroške sobe, ki je dejansko otroškega videza, torej ne pričakujte, da je to nakup za ves čas otrokovega odraščanja – slej kot prej boste namreč morali kupiti mladinsko sobo.

Kako pa poskrbeti, da bo soba prijetno razgibana in barvita, ko je otrok majhen, in ravno tako »kul«, ko je že nekoliko večji? Brez težav se najdejo tudi takšne stvari, ki so všeč tako velikim kot majhnim, vendar se morate najprej v osnovi odločiti za precej nevtralno pohištvo. Postelja in omare iz lesa v naravni ali beli barvi, se lahko prilagaja najrazličnejšim stilom in videzom. Dokler je otrok majhen, dodajte veliko pisanih dekorativnih dodatkov, predvsem pa ne pozabite, da je možno sredi sobe postaviti tudi tobogan in indijanski (ali drugačen) šotor – v trgovinah z igračami imajo v ponudbi tudi igralne šotore. Ko je otrok večji, pa videz otroške sobe enostavno spremenite tako, da igrala in igrače odstranite ter jih zamenjate z bolj najstniškimi stvarmi in dekoracijo. Sicer pa je res, da se tudi najstniki ne branijo spanja na zgornji enoti pograda, da tudi njim ni odveč, če je v sobi gugalna mreža ali viseči gugalni stol in podobno. Nekatere stvari so nam vedno pri srcu, ne glede na našo starost.

Članki iz iste kategorije: