Jedilna miza v našem domu je prav poseben prostor. V njej je zelo malo tehnologije in drugih motečih elementov. Namenjena je zbiranju celotne družine, kjer se lahko vsi njeni člani v miru pogovorijo in uživajo v zasluženem obroku na začetku, med sredino ali na koncu dneva. To je izredno pomembno, saj se tako lahko vsi družinski člani sprostijo, pomenijo o poteku njihovega dneva ter tudi o rešitvah na različne težave. Prostor za sedenje v jedilnici nam nudijo kuhinjske mize, zato je pomembno, kakšno izberemo. Samo mizo bomo morda tudi potrebovali za kaj več kot samo uživanje v hrani, saj nudi dovolj površine za učenje, branje in druge aktivnosti, ki so nam morda pomembne.

Prostor za sedenje v jedilnici nam nudijo kuhinjske mize, zato je pomembno, kakšno izberemo. Samo mizo bomo morda tudi potrebovali za kaj več kot samo uživanje v hrani, saj nudi dovolj površine za učenje, branje in druge aktivnosti, ki so nam morda pomembne.

Kuhinjske mize zbližajo člane družine

Najbolj pomemba lastnost vsake kuhinjske mize je njena sposobnost zbliževanja družinskih članov. Predstavlja oddih od napornega delovnika, ko se vsaj za nekaj minut usede skupaj celotna družina. To je izredno pomemben dogodek za vzdrževanje odnosov in zbližanja vseh članov družine. Obenem je skupen obed priložnost, da se razbremenimo stresa in pomenimo s starši, brati, sestrami ipd. o pomembnih stvareh v življenju. 

Priporočljivo je, da pri izbiri mize upoštevamo njeno velikost. To lahko storimo tako, da vzamemo največje število ljudi, ki bodo za njo sedeli, ter si poizkušamo predstavljati, če bo vsem udobno. Nekatere modele je možno do določene mere zložiti ali razširiti, kar dodatno poveča oziroma zmanjša njeno površino.

Kakovost materialov nosi velik pomen

Kakovostni materiali izdelave določajo uporabnost in življenjsko dobo vsakega pohištva. To pa je še posebej opazno pri kuhinjskih mizah, saj jih vsak dan tako rekoč obrabljamo. Materiali izdelave so tudi pomembni iz vidika samega izgleda omenjenega kosa pohištva. Če izberemo les, lahko ustvarimo topel občutek jedilnice, ki je izredno vabljiv. Steklo je namenjeno ustvarjanju prefinjenega in čistega izgleda. Kovina pa je namenjena vzdržljivim mizam, ki jih lahko uporabljamo zelo dolgo časa. Imamo pa tudi možnost izbire močnejših in bolj industrijskih miz na pogled, ki so namenjene uporabi več desetletij. Te pogosto vsebujejo kombinacijo lesa, kovine in drugih materialov, ki jih naredijo izjemno odporne na udarce, vdrtine, kremplje domačih živali ipd.

Materiali izdelave so tudi pomembni iz vidika samega izgleda omenjenega kosa pohištva. Če izberemo les, lahko ustvarimo topel občutek jedilnice, ki je izredno vabljiv. Steklo je namenjeno ustvarjanju prefinjenega in čistega izgleda. Kovina pa je namenjena vzdržljivim mizam, ki jih lahko uporabljamo zelo dolgo časa.

Jedilni stoli ne potrebujejo biti enakega izgleda kot miza

Veliko ljudi si izbere mizo za jedilnico oziroma kuhinjo, stoli pa jim morda niso všeč. Ali pa že imajo samo mizo, pa potrebujejo udobna sedišča. V vsakem primeru imamo nešteto možnosti. Izbiro pa si lahko olajšamo, če poznamo nekaj osnovnih lastnosti jedilnih stolov za našo kuhinjo.

Velikost stola predstavlja velik del udobja pri sedenju

Ena najbolj opaznih lastnostih vsakega stola je njegova velikost. Pomembno je tudi, da se ujema z mizo, saj drugače lahko sedenje postane neudobno. Večina kuhinjskih miz https://volino.si/ je oddaljenih od tal nekje med 70-80 centimetri. Da bi zagotovili udobno sedenje, morajo biti sedišča jedilnih stolov od roba mize nižji za približno 42-50 centimetrov. Tako se zagotovi, da bo vsak gost ali družinski član imel dovolj prostora za noge, kar bo izboljšalo in olajšalo izkušnjo sedenja.

Imamo pa tudi možnost izbire močnejših in bolj industrijskih miz na pogled, ki so namenjene uporabi več desetletij. Te pogosto vsebujejo kombinacijo lesa, kovine in drugih materialov, ki jih naredijo izjemno odporne na udarce, vdrtine, kremplje domačih živali ipd.

Naslonjala za roke in hrbet stolih

Nekateri jedilni stoli so opremljeni z naslonjali za roke. To ni nujen dodatek, je pa pomemben iz vidika udobja. Ko sedimo na stolu z naslonjali, se lahko bolj sprostimo. Kar pa se tiče hrbtnih naslonjal, pa je vedno priporočljivo, da so primerne višine in oblike. Če imamo možnost, je priporočljivo preizkusiti izbrane stole za jedilnico, če naslonjala za roke predstavljajo oviro sami mizi. Velikokrat se zgodi, da te možnosti nimamo, posebej če kupujemo preko spleta. V tem primeru preglejmo dimenzije oziroma višino z naslonjalom ter višino mize. Tako se bomo izognili temu, da stolov ne bi mogli pospraviti pod mizo, ko jih nihče ne uporablja.

Izgled kuhinjskega pohištva ustvari edinstveno atmosfero

Velik del pohištva je tudi njegov izgled. Ta določa atmosfero v naši spalnici, dnevni sobi, kopalnici ipd. Dnevna soba in jedilnica sta pogosto dve glavni sobi v našem domu, kjer preživimo največ časa. Zato je pomembno, da ju opremimo tako, da se bomo počutili dobro in sproščeno. 

Pri izbiri jedilnih stolov, kot prej rečeno, ni bujno, da se popolnoma ujemajo z drugimi kosi pohištva. Dovolj je, če dodajo malce kreativnosti v samo jedilnico. To lahko rešimo tako, da si predstavljamo celoten izgled omenjenega prostora ter poizkušamo umestiti izbrane stole vanjo v mislih. Lahko si tudi natisnemo sliko željenih stolov in si poizkušamo predstavljati, kako bi izgledali v določenem prostoru v naši hiši ali stanovanju.

Članki iz iste kategorije: