Za marsikoga je načrtovanje dnevne sobe precej velik izziv, ki zahteva veliko časa, prav tako pozornosti in preudarnosti pri nakupu pohištva in druge notranje opreme. Pri tem lahko dobro pomagajo izkušeni svetovalci. Razporeditev dnevne sobe bo tako hitreje preglednejša, preprostejša za uporabo in ne nazadnje tudi bolj prijazna do uporabnikov.

V prvi vrsti je treba pri načrtovanju dnevne sobe dobro opredeliti sam slog pohištva, predvsem glede na vaš življenjski stil. Pri tem ima zagotovo ključno vlogo tudi tloris prostora in njegove mere.

Merjenje prostora za dnevno

Pri načrtovanju dnevne sobe morate zelo natančno izmeriti prostor. Realizacija vaših idej je namreč v zelo veliki meri odvisna ravno od prostora oziroma sobe, ki vam je na voljo. Potrebovali boste še mere za okna in vrata.

Pred nakupom pohištva se je najpametneje osredotočiti na osrednjo točno dnevne sobe. To je lahko sedežna garnitura, televizor, kamin ali pa kaj drugega. Ko izberete velikost, barvo in osrednjo točko, boste morali v nadaljevanju razmisliti tudi o regalih, prav tako o sami razporeditvi dnevnega prostora.

Pri oblikovanju dnevne sobe se mnogi soočajo s pomembnim izzivom, ki zahteva veliko časa, pozornosti in premišljenega izbora pohištva ter druge notranje opreme.

Izbira materiala in barve pohištva

Kar pa se tiče samega materiala in barv pohištva za dnevno sobo, strokovnjaki priporočajo, da izberete vsaj dve možnosti.

Po želji lahko v dnevni prostor postavljate različne kose pohištva, kot so na primer vitrina, komoda, klubska mizica.

Postavitev pohištva v dnevni sobi

Za sodobno zasnovane dnevne sobe je značilno, da ima vsak kos pohištva zelo jasen namen, in to ne glede na to, ali gre za sedežno garnituro, naslonjalo, kavč ali kaj drugega. Dejstvo je, da denimo puhasti kavč, ki ga nihče v družini ne bo koristno uporabljal, v prostoru nima kaj početi, četudi izgleda še tako privlačno.

Med drugim boste morali poskrbeti za zagotovitev prehodov med kosi pohištva. Ti morajo biti seveda dovolj veliki, da imajo tisti, ki na primer sedijo na kavču, lahek dostop do mize. Ohraniti morate ravnovesje med proporcami pohištvenih elementov.

Pred osrednjo točko dnevne sobe morajo biti najpomembnejša skupina pohištva naslonjač, kavč in mizica za kavo. Kavča v nobenem primeru ne smete postavljati preveč blizu stene, ker s tem namreč blokirate pogled in posledično ustvarjate vtis manjšega prostora. Če se da, pohištvo dnevne sobe potegnite proti sredini.

Pred nakupom pohištva se osredotočite na osrednjo točko dnevne sobe, kot so sedežna garnitura, televizor ali kamin.

Izbira primerne sedežne garniture

Sedežne garniture navadno predstavljajo osrednji element v dnevni sobi. Omogočale naj bi predvsem udobno sedenje in druženje z najbližjimi. Pri nakupu nove sedežne je zato še toliko pomembneje, da izberete primerno velikost in obliko. Ta se mora povsem prilegati vašemu prostoru in izpolnjevati vse vaše potrebe in želje.

Ko se odločate za velikost sedežne garniture, pomislite predvsem na velikost prostora, kamor jo boste umestili. Pomemben je tudi sam način uporabe. Pred nakupom je zato več kot smiselno izmeriti prostor. Upoštevati je treba dimenzije, kot so višina, dolžina ter širina. Obenem boste morali biti pozorni na čisto vse ovire. To so lahko okna, vrata, radiatorji. Vse omenjeno lahko vpliva na postavitev nove sedežne garniture.

Izberite stil, ki se ujema z že obstoječo notranjo opremo.

Postavitev in funkcionalnost sedežne garniture

Če imate na voljo prostor, ki zagotavlja postavite kotne sedežne garniture, je to izvrstna izbira za večje družine, prav tako za vse tiste, ki ste nekoliko bolj družabni oziroma doma pogosto gostite prijatelje. Kotna sedežna garnitura vam lahko ponudi več sedežnih mest, obenem pa ustvarja zelo udoben prostor za sproščanje. Če pa je vaš prostor manjši, je bolje, da se odločite za klasično dvosedno ali trosedno sedežno, s katero lahko optimalno izkoristite prostor.

Tudi sama funkcionalnost ima pri izbiri sedežne garniture zelo velik pomen. Na trgu so vam na voljo takšne s funkcijo raztegljivosti naslonjal, z dodatnimi predali za shranjevanje ali pa z ležiščem za goste. Dobro premislite, katere funkcionalnosti pohištva bi bile za vas daleč najbolj dobrodošle.

Estetika in praktičnost sobnega pohištva

Pri določanju materiala sodobne sedežne je izjemno pomembno, da upoštevate tako praktičnost kot tudi estetiko. Najbolje je izbrati takšen material, ki je trajnosten in ki se obenem zelo dobro obnese pri vsakodnevni uporabi. Odlična izbira so na primer usnje, trpežna vlaknina, mikrovlakna. Vse omenjeno je namreč dobro odporno na obrabo, za čiščenje pa precej preprosto.

Izberite material sedežne garniture, ki se bo odlično skladal z že obstoječim dekorjem. Na voljo so najrazličnejše možnosti – od klasičnega usnja do sodobne tkanine, in to v različnih vzorcih ter barvah. Odločite se za takšen material, ki bo dodal vašemu prostoru tudi vizualni čar.

Vzdrževanje sedežne garniture

Vedno pomislite tudi na vzdrževanje sedežne, ki si jo nameravate izbrati. Tudi to je odvisno predvsem od materiala, iz katerega je izdelana. Ne glede na to, za kaj se boste odločili, je ključnega pomena, da se preprosto očisti in vzdržuje.

Članki iz iste kategorije: