Otroške sobe

Že od nekdaj je zasebnost velikega pomena za vse ljudi. Pa naj bo to za starejše, mlajše ali celo otroke. Prav vsi potrebujemo svojo zasebnost, kar nam omogoča večjo svobodo in boljše dojemanje okolice. Med urejanjem stanovanja oziroma hiše zato nikakor ne smemo pozabiti, da je ravno tako kot kuhinja, spalnica, kopalnica, pomembna tudi otroška soba. Seveda le v primeru, da imate odraščajoče otroke. Marsikdo misli, da otrok ne potrebuje svojega prostora – velika napaka! Če kdo potrebuje svoj prostor, je to otrok. Le pomislite, kje bi se sicer otrok igral, kje spal, oziroma kje bi se kasneje učil? Otroška soba je za družino eden izmed najbolj pomembnih prostorov.

Zakaj je otroška soba tako pomembna?

Otroška soba je prostor, kjer ima vaš otrok pospravljene svoje igrače in stvari, ki mu veliko pomenijo. Prav tako ima svoj prostor zato, ker potrebuje ravno tako kot odrasel človek, svojo zasebnost. Otroška soba ni namenjena le malčkom, marveč tudi odraščajoči mladini, kamor se lahko umakne in uživa v svoji zasebnosti. Mogoče je za nekatere popolnoma odveč razmišljanje o otroški zasebnosti, vendar je nanjo potrebno misliti. Otroška soba je tisti varni prostor, kamor se otrok zateče in kjer lahko ponoči brez težav zaspi. Nikakor ni prav, da otrok spi pri starših v spalnici. Malček se mora kar se da hitro navaditi, da ima svoj prostor in, da zasebnost potrebujeta tudi starša.

Kako naj bo otroška soba opremljena?

Seveda mora biti soba opremljena kar se da funkcionalno in tako, da se bo otrok v njej lahko brez težav znašel. Poleg vsega mora biti postelja prilagojena velikosti otroka, prav tako pa tudi ležišče iz pene. Majhen otrok – majhna postelja, velik otrok – velika postelja. Otroška soba pa lahko brez težav ‘raste’ z otrokom. Kako? Tako, da se pohištvo in oprema venomer prilagaja. To je pomembno tudi zato, ker ima otrok z leti drugačne potrebe.
otroško pohištvo
Otroške sobe so torej idealno zatočišče za otroka, nikoli pa ne sme postati zbirališče igrač. Soba naj bo urejena in ustvarjena tako, kot si želi vaš malček. Le tako bo zadovoljstvo otroka maksimalno.