Za varnost v cestnem prometu je za udeležence v prometu izjemno pomembna dobra vidnost. Pešcem se svetujejo svetla oblačila z odsevnimi trakovi in kresničke, kolesarji pa naj bi imeli za pravilno opremljeno kolo spredaj belo luč, zadaj rdečo luč in odsevnik, na pedalih in v kolesih pa rumene odsevnike (kar naučijo vsakega desetletnika, ki se pripravlja na opravljanje kolesarskega izpita). Odsevniki in luči, s katerimi je kolo dobro opazno od spredaj, zadaj, pa tudi od strani, seveda pomagajo zgolj v temi. Kaj pa lahko naredimo podnevi? Vsekakor velja enako kot za pešce, da je potrebno nositi svetla oblačila, poleg tega pa lahko poskrbimo tudi za čelado pisanih, živahnih in opaznih barv.

otroške-čelade


Otroške čelade, ki so po zakonu za mlade kolesarje obvezne do 14. leta, so pogosto pisane že zato, da so otrokom bolj všeč, vendar mora biti primarna naloga barv in poslikave prav večja varnost. To pomeni, da je veliko bolj pametno izbrati pisano čelado, ki je poslikana z rumenimi, rdečimi, živo zelenimi vzorci in podobno, ne pa za črno, poslikano z drobnim belim vzorcem.

Zakaj je opazna čelada tako pomembna (več na http://otroskatrgovina.weebly.com/poganjalci.html)? Ker so otroci majhni, ravno tako pa tudi njihova kolesa. Otrok na otroškem kolesu je precej nižji kot odrasla oseba na kolesu za odrasle. Če otrok zapelje skozi množico ljudi ali vozi po kolesarski stezi, ob robu katere je nepravilno parkiran avtomobil, ga bomo tako v množici kot za avtomobilom opazili veliko prej, če bo najvišji del njegovega telesa (torej glava, zaščitena s čelado), vizualno dobro opazen zaradi pisanega kontrastnega vzorca in barv, ki »bodejo« v oči.

Članki iz iste kategorije: