Veliko polemike je bilo zadnje case o nujnosti nošenja čelad. Ali je otroška čelada res tako potrebna? Oglejmo si nekaj misli na to temo.

Če še niste vedeli, niso povsod otroške čelade (http://www.chebeltza.com/na-kolesih/oprema-in-dodatki/otroske-celade.html) obvezne. No tudi za odrasle ne. Vendar v Sloveniji je predpis tak in zato ga pač upoštevamo. Vendar pa je zanimivo vprašanje, kaj bi storili, če otroške čelade ne bi bile obvezne. Osebno otroku ne nadanem čelade zaradi predpisov, temveč zaradi varnosti.

Tudi sam sem že kdaj padel iz kolesa in vem, kako nevarno je lahko. Poškodbe glave so dostikrat vzrok za mnoge smrti in druge nezaželene izzide, zato moramo brez dvoma premisliti ali je otroška čelada na otrokovi glavi le zaradi zakona.

Nekatere študije kažejo, da čelade ne prispevajo tako veliko k varnosti. Vendar sam vem, da k obo moj otrok začel voziti poganjalček in kasneje tudi kolo, da si bom vzel čas in mu izbral varno, lepo in udobno čelado. Morda se vam zdita zadnja dva dejavnika bolj postranska, vendar naj vam zagotovim, da temu ni tako.

Čelada pa ne služi samo neposredni zaščiti v prometu. Po eni strani nas kot stares pomiri, saj je manj možnosti, da se otrok poškoduje. Morda je to le placebo učinek, vendar tudi to je nekaj vredno.

Kvalitetna in primerno izbrana čelada pa tudi povečuje vidljivost z različnimi odsevniki in svetlimi barvami.

Je čelada torej nujna?

No, to boste v končni fazi presodili sami. Kot stars sami odgovarjate za varnost in dobrobit vašega otroka. Študije kažejo v eno in v drugo smer, tako, da je konec koncev uporaba čelade vaša odločitev, vaš otrok pa bo moral sprejeti posledice le teh.

Članki iz iste kategorije: