Otroška rast je izjemno hitra. Dovolj je, da mine nekaj mesecev, pa moramo že kupiti nova, večja oblačila, in novo, večjo obutev. Pri oblačilih in obutvi je to smiselno, nekoliko drugače pa je s športnimi pripomočki in rekviziti, ki so uporabljeni manj pogosto kot na primer kavbojke ali športni copati. In ravno zato je odlično, da je vse več takšnih pripomočkov narejenih tako, da so po velikosti prilagodljivi oziroma jih lahko reguliramo.

Kaj pravite, če bi morali otroku kupiti vsako leto novo kolo? K sreči se lahko temu strošku izognemo tako, da dvignemo višino sedeža in krmila, pogosto pa lahko na okvirju tudi zamenjamo kolesa oziroma manjša nadomestimo z večjimi. Kaj pa, če bi morali vsako poletje kupiti nove rolerje in vsako zimo nove drsalke? Tudi to ne bi bilo preveč smiselno, zato je odlično, da je možno tako otroške rolerje kot drsalke kupiti v takšni obliki, da se velikost prilagaja oziroma se čevelj razteguje, zaradi česar je otroku prav tudi nekaj let. In tako kot lahko prilagodimo kolo, drsalke ali rolerje, lahko prilagodimo tudi otroške čelade. Ja, nenazadnje tudi otroška glava raste!

Otroške čelade (http://www.chebeltza.com/na-kolesih/oprema-in-dodatki/otroske-celade.html), ki so namenjene uporabi na kolesu, poganjalcu, pri vožnji skiroja in podobno, so obvezen del opreme za varno vožnjo. Kadar se otrok vozi po cesti, jih zahteva celo zakon, sicer pa nas o potrebni uporabi gotovo uči že zdrava pamet. Uporaba je torej nujna, da ne boste nove čelade kupovali prehitro, pa je smiselno kupiti takšno, ki se prilagaja po velikosti.

Za začetek kupite čelado, ki je otroku prav, kadar je nastavljena na najmanjšo velikost. Za najmanjši obseg je možno pri nekaterih modelih poskrbeti z vstavljanjem posebnih blazinic, ki so priložene čeladi, drugod s prilagodljivo plastično objemko, katere obseg se regulira na zatilju (z gumbom ali sistemom, kjer nazobčani del objemke stisnemo skozi poseben zatič). Ko je obseg takšen, da čelada lepo stoji na glavi in je ni mogoče nagibati naprej in nazaj ali v stran, je potrebno poskrbeti še za pravilno dolžino trakcev, ki skrbijo za zapenjanje čelade po brado. Če lahko vse prilagodite tako, da se čelada ne premika in trakci otroka ne motijo oziroma ne »režejo« v kožo, potem je čelada prava – sicer poskusite drugo.

Ko imate pravo čelado, redno preverjajte, ali je sistem za prilagajanje še čvrst in dobro drži, prav tako pa velikost po potrebi prilagodite oziroma odstranite blazinice in čelado povečajte.
Prilagodljive otroške čelade lahko zdržijo kar lepo število let, seveda pa je potrebno zanje dobro skrbeti. Otroku, ki čelade še ni prerasel, pa je čelado seveda potrebno zamenjati, kadar ta ni več varna zaradi spremenjenih lastnosti materialov (na primer zaradi izpostavljanja vročini ali soncu), ter takrat, ko čelada opravi svoje delo pri padcu – tudi v primeru, da na čeladi ni s prostim očesom vidnih poškodb.

Članki iz iste kategorije: