Vsi vemo, da je dobro ležišče predpogoj za dober spanec, ta pa je nujen za zdravje telesa in duha. Da bi bilo spanje dobro, moramo v prvi vrsti izbrati kakovostno ležišče – brez dobre vzmetnice oziroma ležišča pač ne gre.
Vzmetnice? Pravzaprav te že dolgo niso več najbolj uporabljani tip ležišča, še posebej ne pri otrocih. Krivdo gre pripisati predvsem starim vzmetnicam, ki niso bile kakovostne, v katerih so se hitro naredile vdolbine, katerih vzmeti so nas hitro »žulile«, in v katerih se je vedno nabirala umazanija in poleg nje tudi kup pršic. Danes so jih tako zamenjala sodobna ležišča z vzmetmi v valjastih žepkih, pri katerih zaradi vzmeti v posameznih žepkih ni težav z vdolbinami in trdimi vzmetmi, ravno tako pa so poleg vzmeti posebni materiali, ki skrbijo, da ne prihaja do prekomernega nabiranja prahu in pršic, prav tako pa ne do alergij.
Najbolj razširjena sodobna ležišča so prav gotovo ležišča iz pene. Umetni materiali so na področju izdelave ležišč povzročili pravi revolucijo, saj omogočajo izdelavo ležišč, ki so izjemno raznolika. Ležišča iz pene so tako lahko bolj ali manj debela, so iz bolj ali manj trde pene, prav tako pa se zanje lahko uporabi tako imenovana spominska pena, ki se še toliko bolj prilagaja obliki telesa otroka.
So vzmetnice torej pozabljene? Vsekakor ne. Kot smo že povedali, so v zadnjih letih priljubljena prav ležišča z žepkastimi vzmetmi. Pri njih jedro predstavljajo vzmeti z različno trdoto, ki so razporejene po posameznih conah in tako skrbijo za ravno pravšnjo podporo telesu. Jedro pa je prekrito s plastjo mehkega polnila, ki je običajno prav iz pene. Pri tem je lahko pena na obeh straneh enaka, ali pa različna, da imamo tako imenovano letno in zimsko stran.
Ležišča z žepkastimi vzmetmi spadajo v srednji razred ležišč, kjer običajno najdemo tudi kakovostna ležišča, ki vzmeti nimajo, temveč so v celoti narejena iz pene. Če se odločite za takšno ležišče, bodite pozorni predvsem na to, kakšna je trdota pene oziroma kakšni teži uporabnika je ležišče namenjeno. Prav tako je pri nekaterih ležiščih pena enotna, torej v celotni debelini popolnoma enaka tako po obliki kot gostoti, pri drugih pa so posamezne plasti pene različne. Če želite nekoliko bolj udobno, prilagodljivo in tudi bolj zračno ležišče iz pene, bo v ležišču gotovo tudi plast, ki ni v celoti polna, temveč ima vzorčast videz, saj so v peni oblikovane zareze oziroma odprtine. Prav tako se ne pozabite pozanimati o tem, kako je pena obdelana oziroma kakšno je njeno pregrinjalo – je iz materiala, ki deluje antibakterijsko in preprečuje alergije pri otroku?

Članki iz iste kategorije: