Dejstvo je, da so klima naprave postale del našega življenja. Ne uporabljajo se zgolj za hlajenje prostorov, temveč vse pogosteje tudi za ogrevanje. Pri izbiri tako pomembne naprave pa je treba biti pozoren na številne dejavnike. Pri nakupu najboljše klimatske naprave vam lahko pomaga izkušeno strokovno osebje v specializirani prodajalni s tovrstnimi napravami.

Na sploh pa lahko trdimo, da nam kakovostno zasnovane klime dandanes ponujajo zdravje, dobro počutje, zanesljivo delovanje, udobje, učinkovitost, ne nazadnje tudi varčevanje z energijo. Za zdravje in dobro počutje poskrbijo predvsem katalinski ali pa multi filtri, ionizatorji, funkcija samočiščenja ter HD filtri.

Moč in velikost klima naprave

Moč in velikost klima naprav je zlasti odvisna od velikosti prostora in svetlobe, ki pronica skozi okno. Svetlejši prostori zato potrebujejo večjo ter močnejšo napravo v primerjavi s senčnimi sobami. Ključno je tudi vprašanje, koliko prostorov želite s klimo hladiti. So med prostori nameščena vrata, želite, da mrzel zrak kroži po celem stanovanju; bi klimo uporabljali zgolj v kuhinji, kjer je vročina praviloma vedno višja; koliko ljudi prebiva v stanovanju?

Moč klimatske naprave
Najboljše klimatske naprave so stenske, ki so tudi najbolj zmogljive

Moč naprave se izračuna po zelo preprosti formuli. To okvirno velja za prav vse prostore, ki so visoki dva metra in pol. Površino prostora je treba množiti s krat 70 ter tako dobimo moč, ki se izraža v W. Površino oken na sončni strani se pomnoži s 30; število prisotnih pa s 100. Seštevek moči dodatnih izvorov toplote pa se množi z 1.

Izbira najboljše klime glede na vrsto

Na voljo je več vrst klima naprav. To so prenosne, montažne in takšne z invertnim motorjem. Prenosne so najboljše klimatske naprave v domovih, kjer cevi, okna in druge inštalacije preprečujejo vgradnjo montažne naprave. V primerjavi s stacionarnimi uporabijo precej več energije ter ohladijo manj prostora. Na sploh veljajo za glasnejše, včasih so tudi precej težke za prenašanje. Še zlasti tedaj, ko so napolnjene z vodo.

Klimatske naprave Hitachi
Montažna klimatska naprava Hitachi

Elegantna rešitev so montažne klime. Razdeljene so na dve enoti – na notranjo in na zunanjo. Prva je manj glasna, druga pa oddaja samo blag in nenaporen zvok. Praviloma so dražje in je priporočljivo, da jih montira za to usposobljeno osebje. Kljub zelo preprostemu izgledu so namreč težje za nastavljanje.

Največja prednost klime z invertnim motorjem pa je ta, da pri naprednejših napravah zunanja enota v primerjavi s starejšimi tipi prilagaja moč po potrebi.

Ogrevanje s klimo prinaša številne prednosti

S klimo se lahko hladimo ali ogrevamo. Slednje je lahko najboljši način za ogrevanje hiše ali stanovanja. Prednost predstavlja že sama naprava, ker jo lahko v nasprotju s plinsko ali pa drugo pečjo postavite skorajda povsod. Zaradi njene dvojne funkcije pa jo lahko koristno uporabljate skozi celo leto. Pozimi je torej namenjena ogrevanju, poleti pa za hlajenje. Prav tako vam ni treba skrbeti, da vam bo zmanjkalo zalog.

Video: S klimatskimi napravami si lahko tudi ogrevamo prostor

Ogrevanje s klimo poteka tako, da naprava med ogrevanjem filtrira prašne delce iz zraka. Nekatere klima naprave pa s pomočjo električnega polja lahko odstranjujejo tudi bakterije, viruse ter alergene. Na takšen način izjemno blagodejno vplivajo na naše zdravje.

Prihranek pri klimatskem ogrevanju prostorov

Klime večino toplote proizvedejo tako, da jo črpajo iz ozračja. Posledično je ogrevanje s klimo tudi do tri do petkrat ugodnejše v primerjavi z električnim ogrevanjem ali z ogrevanjem na kurilno olje ali plin. Takšen način ogrevanja je zato pogosto najboljša izbira v mnogih stanovanjskih pa tudi poslovnih prostorih.

Za delovanje klime potrebujete le električno energijo, ki pa je v primerjavi z drugimi energenti cenejša. Začetni strošek pri ogrevanju predstavlja samo nakup naprave skupaj z montažo. To pa je vsekakor bistveno nižji strošek v primerjavi s katero koli drugo vrsto naprave oziroma sistema za ogrevanje.

Montaža klime samo v enem dnevu

Odlična novica pri izbiri klime je tudi ta, da je njena montaža praviloma izvedena samo v enem dnevu oziroma popoldnevu. Posledično si jo lahko omislite v relativno kratkem času. Pomembno pa je, da jo namestite na primerno mesto v prostoru. Le tako se bo ogrevani zrak lahko najbolje pa tudi najhitreje razporedil po celi sobi. Poskrbite, da bo tudi inštalacija kar se da preprosta, ker boste tako lahko še dodatno prihranili.

Velik prihranek pri ogrevanju s takšno napravo predstavljajo še stroški servisiranja. Ti so v primerjavi s servisi ostalih naprav nižji. Prav tako je servis klime opravljen v precej krajšem času. Še druge prednosti ogrevanja pa tudi hlajenja s klimo napravo si lahko preberete na spletni strani podjetja Prealpi, kjer so vam na voljo najboljše klimatske naprave po dostopnih cenah.

Članki iz iste kategorije: