Kakšna naj bi bila oprema garderobne sobe? Tisti, ki s tem prostorom nimajo kaj prida izkušenj, so mnenja, da je dovolj, če so v njej vgradne omare in ogledalo. Drugi, ki vedo malo več, vam lahko naštejejo še cel kup nujno potrebnih ali tudi zgolj priporočljivih elementov.

Garderobna soba je več kot skladišče oblačil

Če si želite zgolj prostor, kjer bodo na enem mestu shranjena vsa oblačila, potem to še ni garderobna soba, temveč bolj kot ne velika omara, v katero lahko vstopite. Dobra in domiselna oprema garderobne sobe bo namreč zadovoljevala precej več potreb kot zgolj skladiščenje zimskih plaščev in smučarske opreme – garderobna soba je namreč prostor, ki nam pomaga skrbeti za naš videz.

Najnujnejša oprema garderobne sobe

Najnujnejši del garderobne sobe so seveda omare. Najbolje se je odločiti za vgradne omare z drsnimi vrati, seveda pa to ni nujno. Poleg omare je nujen še stol, zofa ali klop, kamor boste lahko odlagali oblačila, ali pa tudi sedli med obuvanjem in oblačenjem.

V kolikor omara v garderobni sobi nima vrat z ogledalom, boste morali za tega poskrbeti ločeno. Biti mora dovolj veliko, da v njem vidite svojo celotno postavo, priporočljivo pa je, da imate dve ogledali, nameščeni eno nasproti drugega ali vsaj kotno. Tako se boste lahko brez težav ogledali tudi z zadnje strani.

Izjemno pomembna oprema garderobne sobe so tudi svetilke. Brez prav svetlobe boste težko ocenili svoj videz. Ne glede na to, ali vam je sicer bolj pri srcu bela ali rumena svetloba, vam priporočamo, da razsvetljavo v garderobni sobi čim bolj približate naravni svetlobi. Tako se boste lahko prepričali o celotnem videzu, tako o obleki kot o ličenju.

Tisto, na kar pri načrtovanju garderobne sobe marsikdo pozabi, je prezračevanje. Če ima soba okno, bo to zadostovalo, sicer pa je nujna oprema garderobne sobe tudi sistem prezračevanja. Če zanj ne boste poskrbeli, se bo v njej nabiral prah, oblačila bodo dobila neprijeten vonj, hitreje se bodo zaredili molji.

Priporočljiva oprema garderobne sobe

V kolikor je prostora dovolj, si bo verjetno vsaka ženska v garderobni sobi zaželela toaletno mizico z ogledalom.

Preoblačenje poteka tako v kopalnici kot v garderobni sobi, zato je potrebno tudi v njej imeti koš za perilo.

V garderobni sobi bosta pogosto prišla prav likalna deska in likalnik – sproti boste lahko zlikali kakšno srajco in bluzo, ki sta se v omari pomečkali. Kadar ni v uporabi, likalno desko seveda spravite v omaro.

V garderobni sobi imate lahko postavljen tudi šivalni stroj oziroma shranjujete pripomočke za vzdrževanje oblačil – šivanke in gumbe, lepljivi valj za odstranjevanje dlak, krtačo za oblačila …

Članki iz iste kategorije: