So mladinske sobe zahteven projekt?

Vsekakor! Če ste že opremljali otroško sobo in ste bili mnenja, da je vsa stvar zelo zahtevna, potem vas čaka še težje delo. Zakaj? Zato, ker so najstniki ali mladostniki vse prej kot preprosti in enostavni ljudje. Poleg tega imajo mnogi dobesedno »odštekane« zamisli in povsem drugačen okus od odraslih oseb.

Te in še mnogi drugi razlogi nakazujejo na to, da enostavno morate upoštevati njihove želje in zahteve, ker dejansko vedo kaj si želijo in česar ne. Mladostnik se bo v vsakem primeru zadrževal v svoji sobi, zato naj bo ta njegovo zatočišče, njegov prostor, ko potrebuje čas zase. Res pa je tudi to, da so najstniška leta tista najbolj divja, ko puberteta dobesedno nadzoruje vaše mladostnike, zato poskrbite, da bo soba opremljena tudi s stvarmi, katere spodbujajo njihovo izobraževanje in osebnostni razvoj. Pri tem ciljamo predvsem na ustrezno literaturo, računalnik brez katerega danes žal ne gre več, obvezno pisalno mizo in podobno. Marsikomu bi namreč zadostovala samo postelja, omara, televizija, računalnik in najrazličnejše družabne igre. A tako žal ne gre, ljudje se moramo tudi izobraževati in zato je naloga starša, da v sobo vnese tudi malce izobraževalnih elementov.

"odštekane" zamisli mladostnikov

 

Kaj mladinske sobe pomenijo mladostnikom?

Ker so najstniki ravno v letih, ko potrebujejo svoj prostor in postajajo vedno bolj samostojni, je ustrezno opremljena mladinska soba idealna za to. Ta jim namreč predstavlja nek raj kamor se lahko zatečejo, nekaj, kjer so oni gospodarji in jim prav nihče ne more ukazovati, nekaj kjer počnejo kar želijo in kar se jim zljubi – pa naj gre za pogovor s prijatelji ali zgolj gledanje televizije oziroma poslušanje glasbe ali pa igranje družabnih iger.

Poskrbite za to, da se vaš najstnik svoje mladinske sobe ne bo sramoval in, da se bo v njej počutil prijetno. Konec koncev tudi oni potrebujejo svoj mir in prostor, kjer se lahko sprostijo in razmišljajo o različnih stvareh. Nikar jim tega ne vzemite!

Članki iz iste kategorije: