Kuhanje je umetnost, ki pa jo je treba negovati in razvijati. In prva ljubezen do kuhanja in kuhinjskih pripomočkov se vsekakor začne že zelo zgodaj, ko malčki opazujejo mamice, kako jim ljubeče pripravljajo obroke. In seveda, mali raziskovalci ne bi bili to kar so, če ne bi želeli svojih kuharskih sposobnosti preizkušati tudi sami.

Ker pa se le malo mamic strinja, da otroci neovirano raziskujejo pravo družinsko kuhinjo (razen seveda v njihovi prisotnosti in pod njihovim strogim nadzorom), je, v kolikor seveda vidimo, da otroka kuhanje zanima in veseli, dobro razmišljati o nakupu otroške kuhinje s pripomočki.

Danes je na trgu že veliko otroških kuhinj, različnih cenovnih rangov ter seveda z različno opremo. Bolje kot je kuhinja opremljena, več možnosti za namišljeno kuhanje dopušča otroku. Od krožnikov, pribora, posod, štedilnika, pomivalnega stroja – nekatere kuhinje so dejansko videti kot prave pravcate pomanjšane družinske kuhinje.

Seveda ni nič bolj zabavnega, kot to, da se otroška družba posede za mizo, si otroci sami pripravijo namišljen čaj in pecivo, skuhajo svoje kosilo, vse to pa seveda pridno nosijo tudi staršem. Starši pri igri seveda lahko aktivno sodelujejo, lahko pa igro le od daleč opazujejo in tako tudi sami hitro ugotovijo kako zelo otroci posnemajo njihovo obnašanje, ki so se ga naučili skozi opazovanje njih pri delu.

Otroška kuhinja pa ni primerna le za malčke, z njo se bodo radi igrali tudi malce večji otroci, ki bodo svojim plišastim prijateljem pripravljali kosila, čajanke in elegantne večerje. Otrok se bo tako skozi igro naučil ne le »odgovornosti« do gostov, temveč bo tako spoznal tudi različne pripomočke, ki jih bo kasneje uporabljal tudi v čisto pravi kuhinji, ko bo skupaj s starši ali pa celo že povsem samostojno pripravil kakšen bolj ali manj zahteven obrok hrane.

Otroška kuhinja je torej ena izmed tistih igrač, ki otroku ne bodo ne v neusahljiv vir zabave, temveč je tudi poučna in kar je najpomembneje – otrok se je ne naveliča in jo uporablja tudi po več let.

Članki iz iste kategorije: