je izmed vseh bivalnih prostorov najživahnejša. Njeni prebivalci imajo posebne želje in zato je prav, da je njihova soba čisto posebna. Za dobro počutje v sobi je priporočeno upoštevati določene nasvete, da bo bivanje v njej karseda prijetno. Za pomoč si poglejmo znamenita načela feng šui.

Postavitev sobe

Že dolgo časa velja, da je postavitev sobe v hiši oziroma stanovanju ključna za to, kakšne bodo njene lastnosti. Soba, ki leži severno od centra hiše je namreč hladnejša od južne. Prav tako je čez dan manj osvetljena. To je dobro imeti v mislih, če se odločate za novogradnjo. Otroška sobica bi po feng šui-ju najbolj idealno morala ležati na vzhodu, gledano iz centra stanovanjskega objekta.

otroška-soba

Veselje

Sobica naj bi oddajala veselo vzdušje. Le to lahko ustvarite z živahnimi barvami, s katerimi pa vseeno ne smete pretiravati, saj imejte v mislih, da je soba namenjena tudi spanju. Zaradi tega je bolje, da barve niso pretirano močne oziroma kričeče. Sobico lahko popestrite z živahnimi stenskimi slikarijami ali nalepkami, ki jo bodo spremenile v sobo polno zanimivih zgodb. Slike, ki jih postavite v sobo naj odražajo vzpodbudno vzdušje. Za otroke niso primerne podobe z nasilno vsebino.

soba-za-otroke

Svetloba

Prava količina svetlobe je tista, ki bo sobi dala kreativno energijo. To lahko dosežete s pravilno postavitvijo oken, prav tako pa z ustrezno razporeditvijo pohištva. Miza naj dobiva karseda veliko zunanje svetlobe, saj bodo ob njej otroci risali ali brali oziroma uporabljali računalnik. Vse našteto zahteva veliko napora oči, ki ga lahko zmanjšate, če do njih priteka dovolj naravne svetlobe.

Razigranost

V sobi mora biti dovolj, ne pa preveč stvari. Čeprav je soba, natrpana z igračami, morda na pogled za otroka veliko prijetnejša. Pred spanjem pospravite sobo. Stvari, ki bodo ležale razmetane okrog, bodo v sobo prinašale negativno energijo. Da temu ne bo tako, izberite pohištvo, ki ponuja dovolj prostora za shranjevanje vseh stvari v sobi. Pred nakupom se prepričajte, da pohištvo, ki ga kupujete, ni narejeno iz materialov, ki bi lahko kratkoročno ali dologoročno škodovali zdravju vaših otrok.

Članki iz iste kategorije: